Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είστε εδώ! Ευχόμαστε οι πληροφορίες που θα βρείτε ν' απαντήσουν στα ερωτήματα που μπορεί να έχετε για το Μάθημα. Ελπίζουμε το υλικό να σας εμπνεύσει και να σας υποστηρίξει στην προσωπική σας πορεία. Η πρώτη παγκόσμια έκδοση του Μαθήματος κυκλοφόρησε από το Foundation for Inner Peace στα τέλη του 1975. Μέχρι σήμερα το "Μάθημα" έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί σε 25 γλώσσες. Στην Ελλάδα εκδόθηκε αρχικά μόνο το Εγχειρίδιο των Μαθητών τον Δεκέμβριο του 2008 από τις Εκδόσεις Κρύων. Τον Αύγουστο του 2015 εκδόθηκε ο Συγκεντρωτικός Τόμος του Μαθήματος από την Noasis, και από τα τέλη του 2018, ο επίσημος εκδότης του βιβλίου είναι οι Εκδόσεις Δίον, Βιβλιοπωλείο Ψαράς.

 

      

Η συγγραφή του Μαθήματος 

 

Οι Συγγραφείς

Η Helen Schucman, Ph.D., ήταν κλινική και ερευνήτρια ψυχολόγος, και είχε μόνιμη θέση ως Καθηγήτρια της Ιατρικής Ψυχολογίας στο Κολλέγιο Ιατρών και Χειρούργων του Columbia - Presbyterian Medical Center στην Νέα Υόρκη. Το Ένα Μάθημα στα Θαύματα «γράφτηκε από την Δρ. Schucman από το 1965 μέχρι το 1972 μέσω μίας διαδικασίας εσωτερικής υπαγόρευσης. Η βιωματική εμπειρία της διαδικασίας ήταν μία διακριτή και σαφής υπαγόρευση από μία εσωτερική φωνή, την οποία νωρίτερα είχε αναγνωρίσει ως Ιησού. Το γράψιμο του Ένα Μάθημα στα Θαύματα ξεκίνησε με αυτά τα λόγια: «Αυτό είναι ένα μάθημα στα θαύματα, σε παρακαλώ σημείωνε».

 

O William Thetford, Ph.D., ήταν μόνιμος καθηγητής της Ιατρικής Ψυχολογίας στο Κολλέγιο Ιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Columbia και Διευθυντής του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου στην Νέα Υόρκη, υπό τον οποίο εργαζόταν η Dr. Schucman. Ως έμπιστος φίλος και συνεργάτης της, ο Δρ. Thetford βοήθησε και υποστήριξε την Δρ. Schucman σε όλο το γράψιμο, ακόμα και στα γεγονότα που οδήγησαν τελικά στην συγγραφή. Κρίσιμος συνεργάτης, ο Δρ. Thetford λειτούργησε ως απομαγνητοφωνητής καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας δακτυλογραφώντας το υλικό από το σημειωματάριο στο οποίο το κατέγραφε η Δρ. Schucman, η οποία το υπαγόρευε σ’ εκείνον σχεδόν επί καθημερινής βάσεως.    

Ιστορικό

Η Helen Schucman και ο Bill Thetford ήταν μία παράδοξη ομάδα για την συγγραφή του Ένα Μάθημα στα Θαύματα. Όντας και οι δύο καριερίστες ψυχολόγοι  που εργάζονταν στενά μαζί στο Columbia-Presbyterian Medical Center, προσπαθούσαν να αναπτύξουν και να δυναμώσουν το Τμήμα Ψυχολογίας του Κέντρου. Ενώ τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα και οι στόχοι τους για το τμήμα είχαν συμβατότητα, οι προσωπικότητές τους σίγουρα δεν είχαν. Η ανοιχτά επικριτική ιδιοσυγκρασία της Έλεν ερχόταν σε κάθετη αντίθεση με την ήσυχη και ήπια προσωπικότητα του Μπιλ, και συνεχώς έρχονταν σε σύγκρουση.

Ήταν επομένως ένα μάλλον απροσδόκητο γεγονός όταν, την Άνοιξη του 1965, ο Μπιλ έβγαλε ένα παθιασμένο λόγο στην Έλεν όπου της είπε ότι είχε απηυδίσει με τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα και τον θυμό που διαπότιζε τις επαγγελματικές τους ζωές, επηρέαζε τις νοοτροπίες και τις σχέσεις τους, και εμπότιζε όλο το τμήμα. Κατέληξε λέγοντας της ότι «θα πρέπει να υπάρχει ένας άλλος τρόπος» ζωής – με αρμονία αντί για ασυμφωνία – και ότι ήταν αποφασισμένος να τον βρει αυτόν τον τρόπο. Εξίσου απροσδόκητα, και προς αμοιβαία τους έκπληξη, η Έλεν συμφώνησε με τον Μπιλ και ενθουσιωδώς προθυμοποιήθηκε να συνενωθεί μαζί του σε μία ερευνητική συνεργασία για να βρουν αυτόν τον άλλο και τον καλύτερο τρόπο.

Ήταν λες και η Έλεν περίμενε όλη της την ζωή γι’ αυτή την συγκεκριμένη στιγμή, η οποία πυροδότησε μία σειρά εσωτερικών εμπειριών σ’ εκείνην που διήρκεσε όλο το καλοκαίρι. Αυτές περιελάμβαναν πολύ ζωντανά όνειρα, ψυχικά επεισόδια, οράματα, και μία εμπειρία μίας εσώτερης φωνής. Οι εμπειρίες επίσης έγιναν πολύ θρησκευτικές, με την μορφή του Ιησού να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σ’ εκείνην και οπτικά και ακουστικά.

Αυτή η περίοδος προετοιμασίας κορυφώθηκε το απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου 1965 όταν η πλέον οικεία φωνή του Ιησού είπε στην Έλεν: "Αυτό είναι ένα μάθημα στα θαύματα, σε παρακαλώ γράφε. " Ταραγμένη, τηλεφώνησε στον Μπιλ αμέσως, και εκείνος την διαβεβαίωσε ότι δεν τρελαινόταν. Της πρότεινε να γράψει αυτό που της υπαγορευόταν και της είπε ότι θα το διάβαζε το επόμενο πρωϊ στο γραφείο. Η Έλεν έκανε ακριβώς αυτό, και έτσι ξεκίνησε η γραφή του Ένα Μάθημα στα Θαύματα. Όπως η Έλεν αργότερα περιέγραψε την εμπειρία:

"Η Φωνή δεν είχε ήχο, αλλά φαινόταν να μου δίνει μία κάπως γρήγορη, εσωτερική υπαγόρευση την οποία κατέγραφα στενογραφικά σ’ ένα σημειωματάριο. Το γράψιμο δεν ήταν ποτέ αυτόματο. Μπορούσε να διακοπεί οποιαδήποτε στιγμή και στη συνέχεια να ξαναρχίσει πάλι. Ήταν σαφές ότι έκανε χρήση της εκπαίδευσής μου, των ενδιαφερόντων και εμπειρίας μου, αλλά αυτό όσον αφορά το στυλ και όχι το περιεχόμενο. Σίγουρα το ίδιο το θέμα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα περίμενα εγώ να γράψω".

 

Η Έλεν συνταξιοδοτήθηκε από  Columbia-Presbyterian Medical Center το 1977, και απεβίωσε στην Νέα Υόρκη στις 9 Φεβρουαρίου 1981. Ο Μπιλ συνταξιοδοτήθηκε από το  1978, και μετακόμισε στο Tiburon, της Καλιφόρνια και μετέπειτα στην  La Jolla. Απεβίωσε στις 4 Ιουλίου 1988, κατά την διάρκεια μίας επίσκεψής του στο Foundation for Inner Peace στο Tiburon.


Πατήστε εδώ για να δείτε ένα κατάλογο με τις Σημαντικές Ιστορικές Ημερομηνίες